Olympisch goud voor Ranomi Kromowidjojo

sport
Foto: flickr.com/photos/thewolf/

Ranomi Kromowidjojo heeft donderdagavond Olympisch goud gewonnen in Londen. Op de 100 meter vrije slag versloeg de zwemster haar concurrentes in een tijd van 53,00 seconden, een nieuw olympisch record.

Kromowidjojo gold vooraf al als topfavoriet, nadat ze zich woensdagavond als snelste plaatste voor de finale. De winst is een revanche voor de 4 x 100 meter vrije slag, waar zij weliswaar de snelste split-tijd zwom, maar de Nederlandse dames het uiteindelijk moesten doen met zilver.

De 21-jarige Kromowidjojo werd groot bij de Groningse zwemvereniging Trivia, waar ze op haar tiende haar eerste Nederlandse record zwom. Sinds 2008 zwemt ze bij het Eindhovense PSV. Afgelopen december werd ze nog uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

Eerder op de dag was er ook al Gronings medaillesucces. De Veendamse judoka Henk Grol veroverde het brons in de klasse tot 100 kg.