Jeugdtheater ´Het Houten Huis´ naar Groningen

Groningen heeft binnenkort weer een jeugdtheatergezelschap. Het Houten Huis uit Edam verhuist naar Groningen om de vrijgekomen subsidieplaats voor jeugdtheater in het Noorden in te vullen. Voor de plaats waren verschillende gezelschappen in de race.

De zogenoemde Basis Infra Structuur-of BIS-plek werd tot voor kort ingevuld door De Citadel. De aanvraag van De Citadel werd echter door de Raad voor Cultuur als onvoldoende beoordeeld, waarna het gezelschap besloot om ermee te kappen.

Het Houten Huis is een meermaals bekroond gezelschap uit Noord Holland, dat echter geen BIS-plek heeft en dus afhankelijk is van subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten. Die beoordeelden onlangs de subsidieaanvraag van het gezelschap positief. De theatermakers vinden het echter aantrekkelijker om naar Groningen te verhuizen, omdat een BIS-plek veel meer zekerheid biedt.

De Raad van Cultuur maakte maandag de adviezen voor de subsidies van het Ministerie van Cultuur bekend, waarbij de aanvraag van Het Houten Huis met standplaats Groningen gehonoreerd werd. Er waren meer gezelschappen die de plaats van De Citadel over wilden nemen. Het betreft nog wel een advies en geen definitieve beslissing. Doorgaans worden de adviezen door het ministerie overgenomen.