Oplossing economische crisis ligt in Groningen

Generatie Crisis: verder kijken dan Occupy. Dat is de titel van een boek dat door twintig Honoursstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen geschreven is over de economische crisis. Het eerste exemplaar werd dinsdag overhandigd in het Academiegebouw aan de commissaris van de Koningin, Max van den Berg.

Om het boek te kunnen schrijven zijn de studenten vorig jaar naar New York geweest. Steven Gilbers is één van de auteurs en hij noemt het een geweldige ervaring. “Sommige van onze groep zijn naar Wall Street geweest en hebben daar bankiers geïnterviewd. Ik zelf ben naar Spanish Harlem geweest om te onderzoeken wat de crisis doet met de hiphop cultuur.” Dat er twintig studenten geschreven hebben aan één boek is volgens Gilbers niet een probleem.

Wereldleiders hebben nog geen contact gezocht
In het boek wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar de economische crisis en hoe deze het beste opgelost kan worden. Het ei van Columbus is echter nog niet gepresenteerd aan de wereldleiders. “We dragen in ons boek zeker een aantal visies aan die als oplossing gezien kunnen worden, maar of dat ook echt de oplossing voor de economische malaise is, dat is natuurlijk nog de vraag. Het is dan ook zeker een interessant boek voor politici”, zegt Gilbers. “Maar voor de wereldleiders is het boek nog iets te afstandelijk, want dan moeten we het eerst in het Engels vertalen.”

Uitmuntend voorbeeld
Hanny Elzinga is Dean van het Honours College en zij laat weten erg trots te zijn op de studenten. “Na afloop van hun reis naar New York hebben de studenten hele mooie artikelen geschreven over de economische crisis en dat samengebracht in een boek. Ik denk dat dit een uitmuntend voorbeeld is wat die talentvolle studenten van de universiteit kunnen.”

Honoursstudenten
Met die talentvolle studenten bedoeld Elzinga de Honoursstudenten. Dat is een selectief groepje studenten die tot de besten van hun jaar gerekend mogen worden. De boekpresentatie vond dinsdagmiddag plaats tijdens de eerste editie van de Petrus Camper Finale. Behalve het boek presenteerden ook andere studenten op de Finale hun resultaten van onderzoeksprojecten.

Vice-dean Jenneke Bosch-Boesjes van het Honours College in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer: