Groningen krijgt permanente vestiging Odensehuis

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/Henkster

Het tijdelijke Odensehuis aan de Friesestraatweg dat op 28 maart geopend werd is zo’n succes dat de organisatie besloten heeft om naar permanente huisvesting te zoeken. Dat is zaterdag bekendgemaakt.

Het Odensehuis is van origine een Deens project dat behalve in Denemarken ook in Amsterdam erg succesvol is. Dit inspireerde en stimuleerde een aantal Stadjers om ook zo’n huis in de stad te realiseren. Het tijdelijke huis aan de Friesestraatweg kon op veel inloop rekenen waardoor men besloten heeft de volgende stap te zetten. Een definitieve huisvesting is inmiddels gevonden en de helft van het benodigde budget van vierhonderdduizend euro is binnen.

In een Odensehuis kunnen mensen die de diagnose ‘dementie’ hebben gekregen elkaar ontmoeten. Veel mensen die lijden aan een vorm van dementie zijn nog lang niet zorgbehoevend waardoor zij geen aanspraak maken op professionele zorg. Om de diagnose toch te verwerken en om antwoorden te krijgen op vragen kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten in deze huizen.

In Groningen leven ongeveer tweeduizend mensen met dementie die nog zelfstandig wonen. Men verwacht hier zeshonderd van te kunnen bereiken. Het Odensehuis Groningen zal in de toekomst draaien op structurele subsidie en deels op bijdragen van donateurs, sponsoren en legaten.