Boete dreigt voor 6700 studenten RUG en Hanze

nieuws
foto: Bob de Vries

Aan de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool staan momenteel bijna 6700 studenten ingeschreven voor wie volgend jaar een langstudeerboete dreigt. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, waarop het Amsterdamse studentenmagazine Folia de hand heeft weten te leggen.

Het gros van de langstudeerders loopt rond op de RUG, waar zich afgelopen jaar bijna 4200 studenten inschreven met meer dan een jaar vertraging. De Hanzehogeschool telt er ruim 2400. Ook een aantal studenten van Stenden Hogeschool krijgt te maken met de maatregel. Aan deze gehele instelling, die ook een vestiging heeft in Groningen, hangt de boete boven het hoofd van 860 mensen.

Niet al deze 6700 studenten hoeven volgend jaar de langstudeerboete te betalen. Een deel rondt vóór september zijn studie af en ontloopt hem zodoende. Of deeltijdstudenten ook zijn meegerekend, is niet bekend. De rechter besliste woensdag dat de maatregel voor deze groep niet mag worden ingevoerd.