“Verhogen bustarieven is slecht idee”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten in Groningen is tegen het plan van Gedeputeerde Staten om de bustarieven in de concessie Groningen – Drenthe te verhogen. De fractie is bang dat als de plannen doorgaan, veel minder mensen gebruik gaan maken van de bus.

Op het busvervoer in Groningen en Drenthe moet zes miljoen euro bezuinigd worden. Wegens grote tegenvallers bij het OV-bureau vorig jaar, wil men nu vier miljoen euro bezuinigen op de dienstregeling, en twee miljoen door de tarieven extra te verhogen. GroenLinks gaat echter een voorstel indienen om de tariefsverhoging te halveren. De partij denkt dat op deze manier de kortingen voor ouderen en jongeren behouden kunnen blijven en dat de andere tarieven minder hoeven te stijgen.

“De dekking kan gevonden worden in extra geld van de rijksoverheid voor openbaar vervoer, door het weerstandsvermogen van het OV-bureau minder te laten stijgen of door een meevaller door de nu snel dalende olieprijzen”, zegt Statenlid Harrie Miedema.

GroenLinks denkt dat met het afschaffen van de kortingen en het verhogen met 25 procent van de prijs van de Eurokaartjes minder mensen gebruik gaan maken van de bus. De partij denkt dat de opbrengsten van het openbaar vervoer hierdoor in een negatieve spiraal komen. Om dit te voorkomen wilde fractie de tarieven niet met twee maar met één miljoen euro verhogen. Het gat dat ontstaat moet gedicht worden met geld uit het onlangs afgesloten Lenteakkoord.