Venusovergang op Vismarkt te zien

nieuws
Foto: imageafter

Het is voor de meeste aardbewoners de laatste kans om het te zien: de planeet Venus die woensdag voor de zon langstrekt. Vanwege dit bijzondere aspect, dat bekend staat als de ‘Venusovergang’ wordt er op de Vismarkt een waarneemsessie gehouden.

Die sessie wordt georganiseerd door sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Speciaal voor de gelegenheid is Huis de Beurs vanaf 05.30 uur geopend. Directeur Reynier Peletier van het Instituut laat weten dat de sterrenkundigen er klaar voor zijn. Maar zorgen maakt men zich wel vanwege de verwachtte weersomstandigheden. “Het verschijnsel is vanaf zonsopkomst tot kort voor zeven uur zichtbaar”, zegt Peletier. “Om op alles voorbereid te zijn hebben we contact gezocht met astronomen elders in de wereld om beelden uit te wisselen. Zo zal onder andere een groep astronomen uit Iran meedoen.”

In West-Europa is alleen het laatste stukje te volgen hoe de planeet voor de zon langstrekt. Om die reden is sterrenkundige Theo Jurriens van de RuG naar Binnen-Mongolië in China afgereisd. “De omstandigheden hier zien er echter ook slecht uit. Toch hoop in de zeven uur dat het hier te zien is, tenminste één foto te maken”, zegt hij.

De laatste keer dat er een Venusovergang in Nederland te zien was, was op 8 juni 2004. De volgende keer is op 11 december 2117.