FC Groningen eindigt seizoen in mineur

FC Groningen heeft zondag ook de laatste wedstrijd van het seizoen verloren. In Alkmaar werd het 1-0 voor AZ. Doordat NAC won van RKC eindigt FC Groningen de competitie op de 14de plaats met 37 punten.

Eerste helft

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor FC Groningen. Nicklas Pedersen stuurde Texeira weg. Zijn schot werd door Esteban verwerkt tot hoekschop. Daarna begon AZ wat beter te voetballen. Na een goede counter was het Holman die net naast schoot. AZ was daarna de ploeg die het beste van het spel had maar tot grote kansen leidde dat niet. Na een dikke twintig minuten schoot Moisander de bal niet geheel bedoeld op de lat.

In de zesentwintigste minuut kwam AZ op voorsprong. Sparv schatte een voorzet van Altidore volkomen verkeerd in waardoor Falkenburg de bal voor het intikken had 1-0.

De wedstrijd kabbelde daarna verder zonder echt grote kansen voor beide doelen. Holman was vlak voor rust nog het dichtst bij een doelpunt. Hij nam de bal in een keer uit de lucht na een hoekschop. Zijn schot ging net over.

Tweede helft

FC Groningen begon zwak aan de tweede helft. AZ drong de Groningers vanaf het begin terug op eigen helft en ging op zoek naar de beslissing in de wedstrijd. Dat die goal er niet direct na rust kwam had AZ aan zichzelf te wijten. De beslissende eindpass ontbrak steeds bij de thuisploeg. Groningen kon er ook niks tegenover zetten.

Het eerste schot in de tweede helft, van Groningen zijde, kwam van Petter Andersson. Zijn schot was slecht en vloog over. Aan de andere kant was AZ via Altidore dichtbij de 2-0. Kappelhof verspeelde op simpele wijze aan Falkenburg die Altidore vrij voor de goal zette. De spits had teveel tijd nodig om de bal af te maken.

Twintig minuten voor tijd kreeg Texeira de kans om de gelijkmaker binnen te schieten. In de kluts schoot hij de bal op de paal. In zijn tweede poging stuitte hij op een verdediger. Een kwartier voor tijd kwam Koen van de Laak in het veld voor David Texeira. Dat was het laatste kwartier dat Van de Laak het FC Groningen shirt aanhad in een officiële wedstrijd.

Tien minuten voor tijd was er opnieuw even druk van FC Groningen. Tadic miste de grootste kans. Zijn schot werd van de lijn gehaald. Groningen probeerde het nog wel in de slotfase maar tot grote kansen leidde dat verder niet. ”

Door de nederlaag eindigt FC Groningen het seizoen op de 14de plaats met 37 punten uit 34 wedstrijden.

Opstellingen

AZ: Esteban, Marcellis, Viergever, Gudmundsson, Maher, Falkenburg, Poulsen, Altidore (65′ Benschop), Elm, Moisander, Holman (72′ Lewis) (77′ Klavan)
FC Groningen: Luciano; Bacuna, Kappelhof, Sparv, Burnet; Hiariej, Keurntjes (65′ Suk); Andersson, Pedersen, Tadic; Texeira (77′ vd Laak).