Hans Aarsman nieuwe gastschrijver aan RuG

nieuws
foto: Bob de Vries

Schrijver en fotograaf Hans Aarsman is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is dinsdag door de universiteit bekendgemaakt.

Aarsman zal vanaf september 2012 voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over kijken, schrijven en presenteren verzorgen. In deze colleges staat de zoektocht naar nieuwe manieren van observatie en beschrijving centraal. Als een soort detective analyseert Aarsman met behulp van foto’s de wereld om zich heen met een onbevangen blik. Dit leidt tot originele gedachten en onverwachte hypothesen.

Hans Aarsman werkte aanvankelijk als fotojournalist voor onder andere het dagblad Trouw. Vanaf 2004 schrijft hij over foto’s van anderen, onder meer in zijn wekelijkse rubriek ‘De Aarsman Collectie’ in De Volkskrant. Vorig jaar won hij de Hendrik de Vriesprijs voor dubbeltalenten in de literatuur, beeldende kunst en vormgeving van de gemeente Groningen.

Gastschrijvers zijn sinds 1986 aan de Rijksuniversiteit verbonden. Ieder najaar verzorgt de gastschrijver een aantal openbare lezingen en een reeks werkcolleges. De afgelopen jaren waren onder andere Gerrit Krol, Arthur Japin, Rutger Kopland en Annejet van der Zijl gastschrijver.