Grote teleurstelling bij werkgevers over niet doorgaan spoorlijn

Werkgevers VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord zijn diep teleurgesteld over het besluit van de provincies Groningen en Fryslân om een streep te zetten door de plannen van de spoorlijn van Groningen naar Heerenveen. De teleurstelling is juist groot omdat de werkgeversorganisaties een beslissende rol hebben gespeeld bij het beschikbaar stellen van de compensatiegelden voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn.

“Met het niet doorgaan van de spoorlijn mist het Noorden de laatste kans om alsnog de Zuiderzeelijn van Groningen naar de Randstad te realiseren”, zegt directeur Lambert Zwiers van VNO-NCW Noord. “De bestuurders trekken om financiële redenen de stekker uit het project, terwijl de marktpartijen tot tweemaal toe hebben aangegeven dat de spoorlijn binnen de budgettaire kaders uitvoerbaar is.”

VNO-NCW Noord en MKB Nederland verwijten de provincies onvoldoende oog te hebben voor het strategische en structuurversterkende karakter van de spoorlijn. Zwiers roept de bestuurders in de provincie op om nu met waardige alternatieven voor de spoorlijn te komen. “Wij verwachten dat zij met voorstellen komen die minstens zoveel effect sorteren als de spoorlijn en hetzelfde ruimtelijk-economische rendement garanderen.”

Het nieuws dat de spoorlijn er niet komt werd donderdag gebracht door de Leeuwarder Courant. Officieel vindt er vrijdagmiddag in Drachten een vergadering plaats waar de knoop doorgehakt zal worden. Bronnen laten echter weten dat de spoorlijn er niet gaat komen.

Luister hier naar Lambert Zwiers van VNO-NCW Noord in gesprek met presentator van Gert van Akkeren: