Batstra: ‘ADHD is geen ziekte’

Volens RuG-onderzoeker Laura Batstra kan ADHD het best worden voorkomen door de diagnose niet te stellen. ADHD uit zich door lichamelijk en geestelijke onrust en beweeglijkheid, gebrek aan concentratie, en, soms, hyperactiviteit. ADHD is in veel gevallen geen medisch probleem, en hoeft dus ook niet altijd met medicijnen behandeld te worden.

Het medicijngebruik neemt epidemische vormen aan, aldus Batstra. Volgens haar is dat vooral te danken aan de farmaceutische industrie, die ADHD typeert als een neurobiologische hersenziekte.

Op maandag 7 mei vindt in het Academiegebouw van de RuG een symposium plaats over ADHD, georganiseerd door Batstra. Masterstudenten presenteren die dag hun resultaten van onderzoek naar ADHD.

Deel dit artikel:

 1. Klopt. ADHD is een eigenschap. Mensen zitten massaal aan de drugs om ze van hun eigenschappen af te helpen (ze te normaliseren)Het zelfde als verlegen mensen alcohol voorschrijven om ze losser te maken.

  ADHD kun je niet genezen, we moeten onze maatschappij genezen van het idee dat iedereen moet vallen binnen bepaalde normen, en dat alles wat daar buiten valt ziek is.

 2. Het is ook niet zo dat ouders nou zo heel terughoudend zijn om hun kinderen aan de Ritalin te zetten. Want iedereen heeft een geniaal kind en als dat niet zo is, dan toch, want ADHD of een andere afwijking.

 3. ik woon tegenover een schoolplein basisschool,de laatste 3 jaar zijn de kids veel drukker geworden. ze rennen de hele pauze en gillen elkaar zonder ophouden na.Volgens mij is de school een adhd-fabriek geworden.Als je een rustig type bent, moet je vanzelf meedoen, anders val je buiten de boot.Adhd is aangeleerd, zoals emperisch blijkt.

  1. Zo! Onwetendheid kent geen grenzen. Ik denk eerder dat jij ouder en een korter lontje hebt gekregen. ADHD aangeleerd, haha, mafkees. ADHD vind ik zelf overigens een groot voordeel, maar roeptoeteren dat het aangeleerd is getuigt van 0,0 kennis van zaken. Er is duidelijk aangetoond dat er een afwijking is in het chemisch proces van de hersenen en methylfenidaat helpt hier zeker bij.

 4. Zolang het woord “ziekte” geen begrensde betekenis heeft maar wel de deksel van allerlei geldpotjes afdraait, houden we dit verschijnsel.

 5. Het is eigenlijk belachelijk, want Batstra wil ons ouders en kinderen weer ruim 20 jaar terug de tij in doen., waar de kinderen lastig waren en onhandelbaar. En hoe is het mogelijk dat sinds mijn zoon met medicatie begonnen is veel beter is gaan leren veel grote sprongen heeft gemaakt.. Ze maakt meer kapot dan je lief is!

 6. Als ik dit artikel lees zegt mevr. Batstra niet dat ADHD niet bestaat, maar dat het gedrag van kinderen in VEEL gevallen geen medisch probleem is. Dus in een aantal gevallen wel. En dat de farmaceutische industrie een sterke vinger in de pap heeft om het medicijn gebruik te stimuleren. Met andere woorden; stel eerst een goede diagnose. Is het een medisch probleem dan kunnen medicijnen helpen. Is het geen medisch probleem dan moet je niet te snel naar medicijnen grijpen. Volgens mij is met deze conclusie niets mis. Het idee dat alles op te lossen is met een pilletje wordt sterk beïnvloed door de lobby van de farmaceutische industrie die er dik aan verdiend

 7. Farma of wat geld is echt niet de oorzaak dat de psychiatrie bij kleine kinderen in hun hersenen zit zonder bewijs dat er iets mankeert in hun hersenen.

  Het probleem schuilt hem in de menselijke onmacht om de betekenis van het leven te duiden. Psychiatrie is fixed state hersenbehandeling op basis van de pretentie dat het leven geen betekenis heeft en dat menselijke emoties en gedrag het gevolg zijn van toevallige chemische processen in de hersenen.

 8. Kinderen verdienen een respectvolle kans om een unieke bijdrage te leveren aan de toekomst van de mens. Als je respect hebt voor de toekomst van een kind dan kom je niet aan zijn of haar hersenen op basis van een omstreden hypothese en dan ga je zeker niet meewerken aan 20-30% groei in aantal hersenmedicatie voorschriften terwijl je daar zelfs de minister over op je dak hebt.

 9. Er wordt veel gediagnosticeerd, dat klopt. Kinderen worden ook wel drukker, dat herken ik ook. Vraag is alleen wat de reden hiervan is. Wanneer je kijkt naar ons leefmilieu, met allerhande chemische toevoegingen, welke los van elkaar misschien niet zo veel effect hebben, maar bij elkaar misschien wel! Denk aan luchtvervuiling, allerlei plastics met weekmakers, zeep en verzorgingsproducten, glansmiddel in vaatwassers, toevoegingen in eten etc. Wat doet de maatschappij en vooral de media met allerlei “korte termijn” efffecten, alles moet snel, kort, heftig, emotioneel. Nergens lijkt meer diepgang te vinden. Hoeveel kinderen lezen nog een heel boek? Veel korte hypes, van het ene naar het andere. Maar op school moet je netjes op een meisjes manier leren en naar de juf luisteren. Een effect van de emancipatie golf?? Grapje.. Wel dreigt heel de maatschappij alles te willen controlleren, registreren en beheersen. Van ID kaart met vingerafdrukken ( die natuurlijk niet bewaard worden..) ziektekosten verzekeringen die kosten en behandelingen willen beperken, alles moet evidence based… Geen gewone therapie maar alles met CGT. Iedereen moet binnen de norm passen. Zelfs creativiteit wordt gedood met programma zoals idols. Veel adhd-ers passen niet zo binnen alle normen maar hun positieve eifgenschaapen worden tegelijkertijd niet beloond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *