Orde slaat dertig nieuwe leden tot ridder

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/sarah_83

In de Sint-Jozefkathedraal worden zaterdag dertig nieuwe leden van de Orde van het Heilig Graf tot ridder geslagen. In het bisdom Groningen Leeuwarden is het de eerste keer dat deze gebeurtenis plaatsvind.

De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem is een kerkelijke orde met een rijke historie. Het voert namelijk terug naar het jaar 1114, uit de tijd van de kruistochten. Indertijd werd de orde opgericht om het vermeende graf van Jezus te beschermen en toegankelijk te houden voor pelgrims.

Tijdens de Franse bezetting werd in 1796 een wet aangenomen die de orde behoorlijk onder druk zette in haar voortbestaan. De kloosters in Baden-Baden en in Chelmsford overleefden echter de Franse revolutie waardoor de orde heropgericht kon worden. Nu met als belangrijkste taak de geestelijke, charitatieve, culturele en sociale projecten in het toenmalige Palestina te ondersteunen. Over de gehele wereld telt de orde negentienduizend leden. In dertig landen, waaronder Nederland, heeft het afdelingen.