Monument onthuld voor Stadse Titanic kok

nieuws
Foto: Burgemeester Rehwinkel onthult het monument van Hendrik Bolhuis. Foto: Mirjam Mulder

Op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaart Museum is afgelopen zaterdag het monument onthuld voor de Stadjer Hendrik Bolhuis die honderd jaar geleden bij de ramp met het cruiseschip Titanic om het leven kwam.

Bolhuis was voorsnijder in het restaurant op het schip. Samen met stoker Wessel van der Brugge en passagier jonkheer George Reuchlin waren zij de enige Nederlanders op het cruiseschip van rederij White Star-Line. Tijdens de eerste reis botste het in de nacht van 14 op 15 april tegen een ijsberg. Bij de botsing werd een deel van de stuurboordzijde op diverse plaatsen doorboord. Binnen drie uur was het schip gezonken. 1552 Opvarenden, waaronder Bolhuis, kwamen om het leven.

Het monument, een tijdelijk ijsmonument, werd onthuld door de meest nabije familie van Bolhuis en burgemeester Peter Rehwinkel. Na afloop van de onthulling bracht GOOV Muziektheater een muzikale ode aan Bolhuis. Hierbij waren verschillende nummers uit ‘Titanic de Musical’ te horen.