Tekort OV-bureau is 7,1 miljoen

Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft over 2011 een tekort van 7,1 miljoen euro. In november van het verleden jaar werd al duidelijk dat het tekort van het OV-bureau groter was dan de vier miljoen euro die begroot waren.

Met name de sterk gestegen dieselprijs heeft de kosten doen opdrijven. Ook moesten er in de spits meer bussen worden ingezet dan verwacht, terwijl tegelijk de inkomsten uit vervoerbewijzen achterbleven. Dat komt omdat er met name meer studenten reizen, terwijl het OV-bureau daar niet veel aan verdient. Ook heeft de invoering van de OV-chipkaart een negatief effect voor de inkomsten. Met de strippenkaart moesten reizigers vooraf betalen, terwijl de OV-chipkaart de reis achteraf in rekening brengt.

Het OV-bureau zet de eigen financiële reserves in en bezuinigt op de organisatie om het tekort op te vangen. De provincies Groningen en Drenthe geven eenmalig 1,6 miljoen en de resterende 1,5 miljoen moet komen door te bezuinigen op de nieuwe dienstregeling, die per 1 mei ingaat. Op lange termijn moet er vanaf volgend jaar tussen de 4 en de 6 miljoen euro aan bezuinigingen gevonden worden.