Groninger brandweer oefent in ijsduiken

Duikers van de Groninger brandweer oefenden donderdagmiddag in het zogenaamde ijsduiken. Dit gebeurde nabij de molen aan het Paterswoldsemeer.

Bij het ijsduiken worden er twee gaten gezaagd in het ijs. De bedoeling is dan dat duikers van het ene gat naar het andere gat zwemmen. “De oefening van vanmiddag is niet een verplicht onderdeel”, vertelt duiker Alwin Doorn van de Groninger brandweer. “Dat kan ook niet want er ligt niet iedere winter ijs”. Toch noemt Doorn de oefening erg belangrijk. “Het is nog altijd zo dat ijs mensen aantrekt. In het begin van de vorst periode zijn we verschillende keren uitgerukt om mensen te redden die door het broze ijs waren gezakt”.

De oefening van donderdagmiddag is niet de enige. In de stad Groningen zijn zo’n twintig duikers gestationeerd. Omdat ieder team uit vijf duikers bestaat zal de oefening verschillende keren uitgevoerd worden. “Dat kan ook nog heel goed. Ondanks dat het al een aantal dagen dooit, zien we dat er nog genoeg ijs ligt. Hier in het Paterswoldsemeer ligt nog ruim tien centimeter, en dat is meer dan voldoende”.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer was aanwezig bij de oefening en maakte de volgende reportage:

Een oefening van de duikers op het Paterswoldsemeer leveren ook bijzondere foto’s op:

Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer