Bijzonder onderwijs wil ook geld van gemeente

Het bijzonder onderwijs wil, net als het openbaar onderwijs, geld van de gemeente zien. Vorige week werd duidelijk dat het openbare onderwijs nog 11.5 miljoen euro krijgt. De bruidsschat die het openbaar onderwijs meekreeg bij de verzelfstandiging in 2010 was te laag. Dat wordt nu gecorrigeerd.

Een gedeelte van de 11.5 miljoen wordt gebruikt voor het versterken van het eigen vermogen van het openbaar onderwijs. Het bijzonder onderwijs vindt dat het ook recht heeft op geld om het eigen vermogen te versterken. Volgens de wet moet het bijzonder onderwijs in verhouding evenveel geld krijgen als het openbaar onderwijs. Het bedrag dat het bijzonder onderwijs zou kunnen krijgen, kan oplopen tot ongeveer 10 miljoen euro.

Vorige week maakte de gemeente bekend dat het tekort van de gemeente, alles bij elkaar, zo’n 150 miljoen euro is. Dat zou dus ook weleens 160 miljoen kunnen worden..

Deel dit artikel:

  1. Het bijzonder onderwijs heeft geen recht op bruidsschatgelden. Die zijn uitgezonderd. Het bijzonder onderwijs probeert op oneigenlijke gronden te graaien uit de gemeenteruif in tijden van crisis. Ik vind dat verwerpelijk.

  2. De bruidschatregeling was al afgelopen. Dit is dus een nieuwe kapitaalinjectie. En dan is de wet zodanig dat je dan óók het bijzonder onderwijs geld moet geven. Daar kan je het mee eens zijn of niet, maar de Gemeente Groningen moet de wet uitvoeren. Dat het College probeert om onder de wet uit te komen is gezien de kritieke financiële toestand begrijpelijk, maar de kans dat de rechter daarin meegaat is klein.

  3. Nee Marc, het bijzonder onderwijs baseert zich terecht op onze Grondwet. Zie art. 23, leden 5, 6 en 7 Gw. Hierover bestaat veel jurisprudentie (rechterlijke uitspraken).

    Zeer pikant is dat het PvdA-raadslid Willem Moes directeur is van de VCOG (Vereniging Christelijk Onderwijs Groningen). Lastig, deze dubbele pet…

    1. Zo zwartwit ligt het helemaal niet. Het openbaar onderwijs is benadeeld door de gemeente door een foutieve bruidsschatsregeling. Dit wordt hersteld. Het bijzonder onderwijs wordt hier niet door benadeeld, want de bruidschat blijft binnen het wettelijk plafond. De stad moet dit gewoon in de rechtbank uitvechten. Gratis geld naar het bijzonder onderwijs, dat kan echt niet.

  4. De gemeente Groningen doet twee dingen, t.w. het corrigeren van de berekening van de vergoeding ‘bruidsschat’ en het versterken van de vermogenspositie. Dit onderscheid is van belang omdat de vergoeding ‘bruidsschat’ niet onder de overschrijdingsregeling valt, n.m.m ook niet de aanvullende vergoeding die wordt verstrekt nadat de regeling is geeindigd. Dit gaat niet op voor het versterken van de vermogenspositie. Dit raakt rechtstreeks de exploitatie, dus is op dit punt de overschrijdingsregeling van toepassing, tenzij de gemeente met de schoolbesturen anders overeenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *