Veel belangstelling voor openbare repetitie Hamlet

nieuws
Foto: Bob de Vries

De eerste openbare repetitie voor het stuk Hamlet in de Stadsschouwburg, gespeeld door het Noord Nederlands Toneel, is maandagavond door zo’n 150 bezoekers bezocht. Daarmee kon de repetitie rekenen op een volle zaal.

Hamlet is al vierhonderd jaar één van de meest gespeelde theaterstukken ter wereld. De versie die het NNT brengt blijft trouw aan Shakespeares rijke tekst over wraak en rechtvaardigheid, loyaliteit en verraad, maar gaat vooral over de liefde. Het hele stuk draait om Hamlet die door een aantal sterfgevallen in het stuk steeds krankzinniger lijkt te worden. Om dit zo goed mogelijk tot uiting te brengen hebben researcher Noraly Beyer en regisseur Ola Mafaalani een aantal weken in een gesloten psychiatrische inrichting doorgebracht.

De acteurs zijn samen met de regisseur nog volop zoekende naar de rode lijn in het stuk. De vraag is hoe de huidige werkelijkheid van de psychiatrie verwerkt wordt in de originele Shakespeare-inhoud. Is Hamlet écht gek geweest of deed hij alsof? Acteur Wil van der Meer: “En wie zijn wij dat we die keuze maken? Wat zou Shakespeare bedoeld hebben?”

De reacties na afloop van de openbare repetitie waren positief. Het stuk zal tussen 4 maart en 19 mei te zien zijn in de Stadsschouwburg in Groningen, maar zal in deze periode ook een aantal uitstapjes maken naar schouwburgen buiten de stad.