PvdA: wietpas leidt tot overlast op straat

nieuws

De PvdA vreest voor meer overlast op straat als alle coffeeshops in Groningen verplicht moeten gaan werken met een wietpas. De sociaal-democraten denken dat de illegale handel op straat flink zal toenemen.

Door landelijke regelgeving moeten de coffeeshops per 1 januari 2013 een zogenoemde Wietpas invoeren. Daarmee kunnen alleen Nederlanders wiet kopen. De maatregel is bedoeld om drugstoeristen te weren, maar de PvdA vreest dat daardoor de drugshandel in Groningen, waar relatief veel buitenlandse studenten wonen en veel toeristen komen, naar de straat verplaatst wordt.

Volgens de PvdA is er nu al sprake van verkeersoverlast rond coffeeshops zoals in de Steentilstraat. Als daar straathandel bijkomt van Nederlanders die de met hun wietpas gekochte wiet doorverkopen aan toeristen zou dat heel erg onwenselijk zijn. aldus de PvdA: “Wij denken dat dit een voorspelbaar ongewenst bijeffect is en we willen weten of de stad en de politie zich hierop voorbereiden.”

De partij wil ook dat ongebruikelijke oplossingen onderzocht worden, zoals een drive-in coffeeshop aan de rand van de stad. “Als dat verkeersoverlast uit de binnenstad weghaalt moeten we daar over nadenken.”