Gemeente moet onderwijsgroep nog 11,5 miljoen betalen

De gemeente Groningen moet de Openbaar Onderwijsgroep Groningen O2G2 nog 11,5 miljoen euro extra betalen. Dat is het resultaat van het onderzoek van Leendert Klaassen naar de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in de gemeente.

De voormalige burgemeester van Zuidhorn presenteerde woensdagmiddag zijn bevindingen op het stadhuis. Volgens Klaassen is de verzelfstandiging van de onderwijsgroep een jaar geleden te gehaast doorgevoerd. O2G2 Kreeg in eerste instantie 3,4 miljoen euro mee van de gemeente, de zogenaamde bruidschat. Al snel bleek dat de onderwijsgroep in de financiële problemen kwam. De onderwijsgroep en de gemeente hadden vooral een verschil van inzicht over het onderhoud van de gebouwen.

Het stadsbestuur besloot daarom in september van het verleden jaar om nog eens 4,6 miljoen euro extra uit te trekken, maar daar was O2G2 niet tevreden mee. Daarop werd Klaassen gevraagd om onderzoek te doen naar de financiële positie van de groep. De gemeente moet dus nu in totaal 14,9 miljoen uittrekken voor de onderwijsgroep.