Pak slaag voor FC Groningen in Eindhoven (met audio)

FC Groningen heeft zaterdagavond met maar liefst 6-1 verloren van PSV. Na dik een half uur spelen stond het al 3-0 voor de Eindhovenaren. FC Groningen kwam er de hele wedstrijd niet aan te pas en de thuisploeg profiteerde volop van de fouten. Nicklas Pedersen maakte de eretreffer.

Eerste helft
Na een saaie openingsfase, het tempo lag laag, kwam FC Groningen al na 13 minuten op achterstand. Uit een snel opgezette combinatie tussen Ola Toivonen en Kevin Strootman kon laatstgenoemde simpel het strafschopgebied binnendringen, Van Loo omspelen en de bal hard in het doel schieten: 1-0.

FC Groningen kwam daarna amper in de buurt van PSV-doelman Andreas Isaksson, terwijl Tim Matavz aan de andere kant dichtbij de 2-0 was: oog in oog met Van Loo stiftte hij de bal over het doel. Na een halfuur spelen werd het wel 2-0 voor PSV door Dries Mertens. Petter Andersson beging even daarvoor een overtreding op de rand van het zestienmetergebied en de aanvaller van PSV krulde de vrije trap vervolgens in de rechterbovenhoek, buiten bereik van Van Loo.

Even later werd het nog erger voor FC Groningen, nadat Zakaria Labyad er zelfs 3-0 van maakte. Na zwak ingrijpen van Jonas Ivens en Kieftenbeld kon de middenvelder in het strafschopgebied de bal rustig achter Van Loo plaatsen. FC Groningen had vooraf zulke goede bedoelingen, maar die konden na ruim een half uur spelen de prullenbak in.

Tweede helft
Vlak na rust werd het nog erger voor FC Groningen, want Wijnaldum maakte er in de 47ste minuut zelfs 4-0 van. Nog geen minuut later zorgde de net ingevallen Nicklas Pedersen voor de eretreffer door van dichtbij binnen te schieten: 4-1. Daarna kreeg FC Groningen zowaar nog wat goede mogelijkheden op het tweede doelpunt, maar Tadic en Pedersen hadden het vizier niet op scherp staan.

In de 55ste minuut werd het duel definitief beslist, voor zover de Groningers nog hoop hadden op een stunt. Uitgerekend oud-FC’er Tim Matavz maakte de 5-1, na voorbereidend werk van Wijnaldum die niet werd aangepakt door een van de Groningers. PSV vond het nog niet best en ging op zoek naar meer. Twintig minuten voor tijd werd het nog 6-1 door Ola Toivonen en daarmee was de vernedering voor FC Groningen compleet. De nederlaag had zelfs nog hoger kunnen uitvallen, omdat PSV in de slotfase diverse kansen onbenut liet.

FC Groningen staat door de nederlaag 8ste met 21 punten uit 14 duels. Aankomende zaterdag spelen de Groningers in Euroborg tegen NEC.

Opstellingen
PSV: Isaksson; Manolev, Marcelo, Bouma, Willems (70′ Derijck); Wijnaldum, Toivonen, Strootman; Labyad (65′ Lens), Matavz (82′ Vennegoor of Hesselink) en Mertens.
FC Groningen: Van Loo; Hiariej, Ivens, Van Dijk, Burnet; Sparv, Kieftenbeld (46′ Holla); Bacuna (70′ Jones), Andersson, Tadic en Texeira (46′ Pedersen).

Statistieken
Scheidsrechter: Makkelie.
Toeschouwers: 33.000.
Doelpunten: 14′ Strootman 1-0, 30′ Mertens 2-0, 36′ Labyad 3-0, 47′ Wijnaldum 4-0, 48′ Pedersen 4-1, 55′ Matavz 5-1 en 72′ Toivonen 6-1.
Gele kaart: Kieftenbeld (FC Groningen) en Marcelo (PSV).