‘Geen peukgooier bij intocht Sinterklaas’

nieuws
Foto: Colin Mooijman

Het paard dat is overleden tijdens de optocht van Sinterklaas schrok niet van een sigarettenpeuk. Dat zeggen althans verschillende ooggetuigen in reactie op de berichtgeving van OOG Radio en Televisie.

Volgens de politie zou het paard geschrokken zijn van een toeschouwer die een brandende sigaret naar het dier gooide, waarna het uitgleed en overleed. Maar verschillende bezoekers van deze website die het ongeval van dichtbij hebben gezien weerspreken dat verhaal. Volgens hen was het dier in slechte conditie en gleed het zelf uit, mogelijk omdat het dier geen hoefijzers droeg. Daarnaast zou het paard oogkleppen hebben gedragen, wat het minder aannemelijk maakt dat het paard het heeft kunnen zien wanneer er een sigaret naar hem werd gegooid.

‘[De paarden] waren zo gestressed en zo zwak, ze konden niet meer’, schrijft Kim, die op een meter afstand stond toen het gebeurde: ‘niemand heeft wat tegen dat paard gegooid.’ Een andere bezoeker schrijft: ‘De paarden waren beide vanaf het begin af aan extreem in de stress.’ Ook volgens Marieke bezweek het paard uit zichzelf: ‘Ik heb zelf een paard gehad en jaren gereden, ik weet wat ik zie. Bij de museumbrug waren ze al aan het stijgeren en nat en dampend van het zweet.’