Camera’s in rechtszaal geen goed idee

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/LeoSynapse

Rechters in de provincies Groningen en Drenthe willen geen camera’s in hun rechtszalen. Dit in tegenstelling tot wat een commissie onlangs adviseerde dat rechtbanken vaker moeten toestaan dat zaken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden. Dat blijkt uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden.

De krant heeft 94 rechters benaderd waarvan er 57 gereageerd hebben. Van hen zeggen 48 dat de camera’s in alleen bijzondere zaken toegestaan moeten worden. De commissie is van mening dat met camera’s in de rechtszaal, de kloof tussen rechter en samenleving verkleind wordt. In het onderzoek geven 34 rechters aan dat er ook inderdaad sprake is van een kloof, maar 27 van hen zeggen vervolgens dat dit geen enkel probleem is.

De Noordelijke rechters zijn niet de enige partij die met een kritisch geluid komen omtrent de camera’s. Eerder liet de Raad voor de Rechtspraak ook al weten niet enthousiast te zijn. Zij adviseerden minister Ivo Opstelten, van Veiligheid en Justitie, in augustus dan ook om zijn wetsvoorstel niet in de dienen bij de Tweede Kamer.

Deel dit artikel: