Verdiende overwinning FC Groningen op Ajax

FC Groningen won zondagmiddag in eigen huis met 1-0 van Ajax. Bij rust stond het nog 0-0. Leandro Bacuna maakte het enige doelpunt na een uur spelen uit een strafschop. Door de overwinning staat de FC op de achtste plaats met dertien punten uit acht wedstrijden.

Eerste helft
In een sfeervol Euroborg probeerden beide ploegen de eerste vijf minuten meteen druk te zetten op de verdediging. De eerste mogelijkheid was voor de thuisploeg. Uit een hoekschop van Dusan Tadic kopte Virgil van Dijk rakelings naast het doel van Kenneth Vermeer. Even daarna kreeg Ajax een enorme kans via Miralem Sulejmani die vanaf de rechterkant van het strafschopgebied naast schoot.

Na twintig minuten spelen werd FC Groningen weer gevaarlijk via Leandro Bacuna en David Texeira. Bacuna legde de bal op de rand van het strafschopgebied klaar voor Texeira die vervolgens over schoot. Ajax-trainer Frank de Boer moest daarna noodgedwongen wisselen, want spits Kolbeinn Sigthórsson raakte geblesseerd en werd vervangen door Dmitri Bulykin. Daarna werd het duel minder  leuk voor het publiek. Beide ploegen werkten hard maar dat resulteerde niet tot kansen.

Vlak voor rust zette FC Groningen nog eens aan en was Maikel Kieftenbeld zowaar dichtbij de openingstreffer. Hij haalde vanaf ongeveer twintig meter uit, maar doelman Vermeer bracht redding. In de blessuretijd van de eerste helft had Bacuna op prima aangeven van Lorenzo Burnet de 1-0 op zijn hoofd, maar zijn kopbal ging net over het doel van Vermeer.

Tweede helft
FC Groningen kwam vlak na rust goed weg, nadat Burnet tot twee keer toe de bal op de doellijn wist te keren. De eerste keer kreeg de linksback, uit een kopbal van Boerrigter, hulp van de lat en in de rebound keerde hij de inzet van Jan Vertonghen met zijn voeten.

Na een uur spelen kwam FC Groningen op een 1-0 voorsprong door een benutte strafschop van Bacuna. Scheidsrechter Liesveld floot voor een strafschop nadat Gregory van der Wiel ongelukkig hands maakte in het zestienmetergebied, na een actie van Petter Andersson. Van der Wiel kreeg geel en omdat hij in de eerste helft ook al tegen een gele kaart aanliep, moest de verdediger van Ajax met rood het veld verlaten. Een minuut later liet Andersson zelfs de kans op 2-0 liggen, hij schoot van dichtbij in de handen van Vermeer.

FC Groningen had met een man meer het veldoverwicht in handen en het scheelde weinig of Van Dijk kopte uit een hoekschop van Tadic raak. Toch was Ajax in de 75ste minuut dichtbij de gelijkmaker, maar Brian van Loo reageerde attent op de kopbal van zijn teamgenoot Van Dijk na een voorzet van Boerrigter. Ajax zette in het slot van de wedstrijd nog wel aan, maar FC Groningen hield uiteindelijk stand en boekte daarmee de vierde overwinning van dit seizoen.

De volgende competitiewedstrijd van FC Groningen is op zaterdag 15 oktober. De ploeg van trainer Pieter Huistra speelt dan in Almelo tegen Heracles.