TLS voert nieuwe ov-chipkaart in

nieuws
Foto: flickr.com/people/alex53/

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, is in augustus begonnen met het verstrekken van een vernieuwde versie van de OV-chipkaart. Met de nieuwe versie is fraude niet meer mogelijk.

De oude kaart maakt gebruik van de zogenaamde Mifare Classic chip. Deze kan met software, dat op internet te vinden is, op vrij eenvoudige manier gekraakt worden. “Sinds de ingebruikname van het betaalmiddel in 2009 zijn we bezig om de kaart te verbeteren”, aldus een woordvoerder van TLS. “Dit proces verloopt in nauwe samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ov-chipkaart”. Dit proces heeft geleid tot een nieuwe chip, de Infineon SLE-66. Deze chip is voorzien van een programma dat inbraakpogingen blokkeert. Hierdoor kan er door consumenten niet meer met de kaart gefraudeerd worden.

“In augustus zijn we begonnen om de nieuwe kaart te verstrekken. Veel mensen hebben op dit moment een kaart in bezit die zij voor augustus hebben aangeschaft. Zij krijgen niet een nieuwe kaart opgestuurd, maar door natuurlijk verloop zal de nieuwe versie gefaseerd ingevoerd worden”, aldus de woordvoerder. Het afgelopen half jaar is er in de media veel aandacht geweest voor het kraken van de ov-chipkaart. “We zien dat er nog veel gefraudeerd wordt. Wekelijks gaat het om zo’n tien tot twintig keer”.