Einde voor cultuur in Concerthuis

Er komt een einde aan de culturele bestemming van het Concerthuis. De voormalige bioscoop in de Poelestraat wordt na de opening van het Groninger Forum een horecagelegenheid met een vergaderzaal. De huidige bioscoopzalen aan de achterkant worden gesloopt om plaats te maken voor het Groninger Forum.

Met de eigenaar heeft de gemeente afgesproken dat het pand gedurende de bouw van het Forum een projectkantoor wordt. Het gedeelte aan de Poelestraat wordt na de komst van de nieuwe cultuurtempel opnieuw ingericht door eigenaar, het Koninklijk Natuurkundig Genootschap. Er komt een vergaderruimte op de eerste verdieping. De begane grond word een horecagelegenheid.

Eerdere plannen om het Concerthuis min of meer een onderdeel te maken van het Groninger Forum belanden daarmee definitief in de Prullenbak. De doorgang van de Poelestraat naar de Naberpassage word de ingang van de fietsenkelder. Sommige terassen aan het Poeleplein kunnen ook aan de achterkant, aan de Nieuwe Markt een terras krijgen.

Voor het Concerthuis betekent dit een einde aan een lange culturele traditie. In 1764 werd begonnen met het geven van concerten in het pand. Sindsdien zijn er altijd culturele activiteiten in het gebouw geweest. Sinds 1969 is het gebouw in gebruik als bioscoop.