FC Groningen pakt hele belangrijke punten

In een knotsgekke slotfase heeft FC Groningen vanmiddag drie punten behaalt tegen De Graafschap. Twee minuten voor tijd stond de Graafschap nog met 2-1 voor, maar in een tijdsbestek van drie minuten bogen David Texeira en Dusan Tadic de score om naar 2-3.

Bij de Groningers keerde Kees Kwakman terug in de basis. Lorenzo Burnet was voldoende hersteld van zijn vleeswond, opgelopen tegen AZ, en speelde ook weer. Tom Hiariej was niet op tijd hersteld van zijn blessure en hij werd vervangen door Johan Kappelhof

Eerste helft

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd. FC Groningen begon iets sterker wat resulteerde in twee hoekschoppen in de beginfase. De eerste mogelijkheid was ook voor de Groningers. Tadic gaf de bal goed voor vanaf de linkerkant maar de bal werd door iedereen gemist.  Het niveau van de wedstrijd lag niet erg hoog. Dat kwam door de vele fouten die beide teams maakten. Hierdoor was het erg rommelig. Na een half uur bestreek Burnet de gehele linkerkant van het veld. Na een één twee met Tadic was de bal van de Serviër net te hard voor Burnet, waardoor het balletje een prooi was voor de Winter.

Van Dijk was tien minuten voor rust het dichtst bij de openingstreffer. Zijn vrije trap kon door de Winter nog tot hoekschop worden verwerkt. De eerste kans van de Graafschap was ook een grote. Poepon was het meest attent na een vrije trap van Breinburg, maar Van Loo lag in de korte hoek in de weg.

Petter Andersson is vijf minuten voor rust dicht bij een goal. Na goed doorgaan schoot hij op de rand van de zestien op de goal. Zijn schot kon ternauwernood gestopt worden door de Winter.

Tweede helft

De eerste kans na rust was voor Leandro Bacuna. Het schot was te zacht om de Winter in de problemen te brengen. Na dik een uur spelen krijgt FC Groningen weer een goede kans. Tadic gaf de bal goed laag voor vanaf de rechterkant. Texeira kon net niet bij de bal. Na 65 minuten was het dan wel raak voor FC Groningen. Tadic draaide zijn tegenstander helemaal zoek in de zestien meter en legde de bal af op de vrijstaande Texeira. De Uruguayaan haalde hard uit en liet de Winter kansloos 0-1.

FC Groningen ging daarna verder met aanvallen. Twee minuten na de openingstreffer was het bijna opnieuw raak. Bacuna en Texeira liepen elkaar in de weg waardoor geen van beiden kon uithalen. Daarna was het Bacuna die goed door ging en in de korte hoek stuitte op de Winter. Geheel tegen de verhouding in kwam de Graafschap in de 69ste minuut op gelijke hoogte. Yuri Rose reageerde het meest attend en hakte de bal achter Brian van Loo 1-1.

Acht minuten voor tijd is het opnieuw de Graafschap dat scoort. Nadat Tim Sparv een overtreding had begaan op Yuri Rose schoot Wormgoor de vrije trap achter Van Loo 2-1. Vlak voor tijd scoorde David Texeira de gelijkmaker. Met een halve volley schoot hij de bal achter De Winter 2-2. Een minuut daarna was het alweer raak voor de Groningers die met een gelijkspel geen genoegen namen. Na goed doorgaan op de linkerkant schoot Dusan Tadic vanaf vijf meter voor de goal de bal in het net 2-3.

Door de overwinning staat de FC momenteel op een achtste plek op de ranglijst. Aankomende zondag is Ajax de tegenstander in de Euroborg.

Opstellingen:

De Graafschap: De Winter, Jansen, Wormgoor, v.d Pavert, Evers (’66 Kujala), Rose, Meijer, De Leeuw (’68 Overgoor), Breinburg (’50 Sreckovic), Poepon, El Hassnaoui

FC Groningen: Van Loo, Kappelhof, v. Dijk, Kwakman, Burnet (’84 Jonés), Kieftenbeld, Andersson (’80 Enevoldsen), Sparv, Bacuna (’68 Holla), Texeira, Tadic

Gele kaarten: Van Dijk, Tadic (FC Groningen)