FC Groningen uit bekertoernooi na knotsgek duel

FC Groningen ligt na de 4-2 nederlaag tegen AZ uit de KNVB-beker. Na de reguliere speeltijd stond er 1-1 op het scorebord. AZ was in de verlenging uiteindelijk beter en scoorde daarin drie keer. Debutant Tim Keurntjes zorgde nog wel voor de aansluitingstreffer, maar Johann Berg Gudmundsson besliste het duel uiteindelijk.

Eerste helft
FC Groningen kende een droomstart, want al na vijf minuten zette David Texeira de FC op een 1-0 voorsprong. Na een goede actie aan de rechterkant van Leandro Bacuna kwam de bal in het strafschopgebied terecht bij Texeira die met een listig schot AZ-doelman Esteban kansloos liet.

Na het openingsdoelpunt van Texeira ging AZ nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker en had FC Groningen het moeilijk. De thuisclub werd vooral gevaarlijk via de zijkanten en kreeg na een kwartier al vijf hoekschoppen te nemen. In de 24ste minuut kreeg Tim Sparv de eerste gele kaart van de wedstrijd en mocht Rasmus Elm aanleggen voor een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied. Doelman Brian van Loo stond goed opgesteld en redde met zijn vuisten.

Na een half uur spelen werd FC Groningen voor het eerst na het doelpunt van Texeira gevaarlijk voor het doel van Esteban. Petter Andersson mocht ver komen, maar Esteban kwam goed uit en kon de pass van de Zweed onderscheppen. Aan de andere kant zorgde Pontus Wernbloom bijna voor de gelijkmaker, ware het niet dat hij de bal in het strafschopgebied niet goed controleerde. De druk van AZ nam tien minuten voor rust iets af. Bacuna creeërde een kans voor zichzelf, maar schoot te zacht om Esteban te verrassen.

Tweede helft
Na rust bleef rechtsback Tom Hiariej in de kleedkamer achter en zijn positie werd ingenomen door Johan Kappelhof.  AZ kwam drie minuten na rust bijna op gelijke hoogte. Dom balverlies van Dusan Tadic leidde tot een enorme mogelijkheid voor AZ-spits Johann Berg Gudmundsson. Hij omspeelde Van Loo, maar schoot uiteindelijk in het zijnet. Na bijna een uur spelen kreeg AZ de volgende mogelijkheid. Adam Maher kon vrij uithalen, maar zijn schot was niet zuiver genoeg en ging ruim naast.

AZ was in de tweede helft nogaltijd de bovenliggende partij. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidde dat niet. FC Groningen kwam er spaarzaam uit, maar ging te slordig om met de ruimte. In de 76ste minuut kwam AZ dan toch op 1-1 door AZ-verdediger Nick Viergever. Uit een hoekschop van AZ tikte Van Loo de bal in eerste instantie nog tegen de lat, maar Viergever was alert en schoot de verdiende gelijkmaker binnen.

Vlak voor tijd kreeg de ingevallen Danny Holla nog een enorme kans om FC Groningen op voorsprong te schieten. Na geklungel van doelman Esteban pakte Texeira ‘m de bal af en legde de bal klaar voor Holla. De middenvelder schoot vervolgens voor een leeg doel naast. In blessuretijd miste FC Groningen opnieuw een dot van een kans. Dit keer schoot Bacuna via Esteban naast het doel van AZ. Beide ploegen hielden elkaar na 90 minuten spelen in evenwicht en dus kwam er verlenging.

Eerste helft verlenging
In de derde minuut van de eerste verlenging kwam AZ op een 2-1 voorsprong via een enorme afstandspegel van aanvoerder Niklas Moisander. De bal vloog vanaf ongeveer twintig meter ineens het doel in. Van Loo was kansloos. Vier minuten daarna opnieuw pech voor FC Groningen nadat de ploeg met tien man verder moest. Sparv kreeg zijn tweede gele en dus rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. In de 9de minuut van de eerste verlenging kwam AZ ook nog op 3-1 door Adam Maher. Nadat Lorenzo Burnet geblesseerd bleef liggen in het strafschopgebied ging AZ door en schoot Maher van dichtbij raak. Burnet moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door debutant Tim Keurntjes. Diezelfde Keurntjes zorgde een minuut na zijn invalbeurt met een geplaatst schot voor de aansluitingstreffer: 3-2.

Tweede helft verlenging
In de tweede minuut van de tweede verlenging kreeg Holla opnieuw een enorme kans om FC Groningen langszij te schieten. Nadat Esteban compleet mis zat bij een hoge bal, schoot Holla de rebound hoog over. De wedstrijd werd definitief beslist door AZ-spits Gudmundsson. Na een voorzet van Roy Beerens schoot de geheel vrijstaande IJslander de 4-2 binnen. Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg Ivens eveneens de rode kaart van scheidsrechter Nijhuis. Ivens haalde de doorgebroken Luckassen onderuit.

FC Groningen verloor met 4-2 en kan zich nu volledig op de competitie richten. Om te beginnen komende zondag uit bij De Graafschap.

Opstellingen
AZ: Esteban; Marcellis, Moisander, Klavan, Poulsen (/Viergever 62′); Wernbloom, Elm, Maher, Holman (/Messaoud 68’/Luckassen 74′); Beerens en Gudmundsson
FC Groningen: Van Loo; Hiariej (/Kappelhof 46′), Ivens, Van Dijk, Burnet; Bacuna, Kieftenbeld, Sparv, Andersson (/Holla 53′); Tadic en Texeira

Statistieken
Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers:
Doelpunten: 0-1 Texeira 5′, 1-1 Viergever 76′, 2-1 Moisander 93′, 3-1 Maher 99′, 3-2 Keurntjes 113′, 4-2 Gudmundsson 115′
Gele kaarten: Sparv, Burnet, Bacuna (FC Groningen), Klavan, Maher, Wernbloom, Viergever (AZ)
Rode kaarten: Sparv (twee keer geel) en Ivens (FC Groningen)