UMCG wil aanleg voor COPD onderzoeken

Het UMCG gaat onderzoeken welke mensen gevoelig zijn voor de longziekte COPD. Het ziekenhuis wil kijken of aanleg voor COPD al op jonge leeftijd opgespoord kan worden.

Om dit te onderzoeken worden bij verschillende groepen de ontstekingsreacties vastgelegd die na het roken van enkele sigaretten optreden. Het ziekenhuis kiest hiervoor omdat rokers die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van de longziekte, een andere en heftigere ontstekingsreactie hebben op het inhaleren van sigarettenrook dan rokers die dat niet hebben. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer twintig tot dertig procent van de rokers COPD krijgt.

De eerste resultaten worden eind 2012 verwacht. Met het onderzoek hoopt het ziekenhuis dat de longziekte in de toekomst beter behandeld kan worden.