Studenten verruilen gezelligheid voor studie

nieuws
foto: Bob de Vries

Groningse studentenverenigingen gaan hun leden ondersteunen bij de studies. Dit gaan ze realiseren door een betere balans te zoeken tussen studeren, maatschappelijke ontwikkeling, persoonlijke ontplooiing en ontspanning.

Op dit moment is nog zo’n twintig procent van de studenten die aan de Rijksuniversiteit studeren lid van een vereniging. “We zien dat studenten zich meer en meer op hun studies gaan richten”, vertelt Aart-Jan Heemsbergen van koepelvereniging Contractus. “Dit omdat ze geen boetes willen riskeren”. Om een leegloop bij de verenigingen tegen te gaan hebben de zeven verenigingen, die aangesloten zijn bij Contractus, deze zomer een aantal activiteiten bedacht die de leden moeten ondersteunen bij hun studie.

Zo is voorgesteld om de kroegavonden te vervroegen om op deze manier er voor te zorgen dat leden de volgende ochtend weer op tijd aanwezig kunnen zijn voor hun college. Daarnaast willen de verenigingen de tentamenperioden vrij houden van festiviteiten. Bovendien vindt men dat de samenwerking met studie- en faculteitsverenigingen verbeterd moet worden.

Contractus is de koepel van algemene studentenverenigingen Vindicat, Albertus, Dizkartes, Navigators, Cleopatra, Unitas, Bernlef en Dionysos.