Bushokjes minder vaak doelwit vandalisme

De gemeente is tevreden over een proef met twee vandalisme-bestendige abri’s. Uit onderzoek blijkt dat er de laatste jaren sowieso duidelijk minder schade aan bushokjes wordt toegebracht.

Het eerste halfjaar van 2008 was met 654 schademeldingen een topjaar voor vandalen. Tijdens een extreem mistige Oud en Nieuw werden toen maar liefst 377 abri’s vernield. In het eerste halfjaar van 2009 en 2010 werden respectievelijk 245 en 180 wachthokjes beschadigd. Dit jaar zijn er tot en met mei nog maar 90 meldingen binnengekomen.

De twee hufterproof-bushokjes staan sinds een jaar aan de Helperzoom en op een geheim gehouden locatie, waar in het verleden veel vernielingen werden gepleegd. Alleen bij de abri aan de Helperzoom is er éénmaal een lichte schade geweest. De gemeente wil de proef verlengen, mede omdat er ook vraagtekens zijn bij het materiaal waarvan de hokjes gemaakt zijn. Lexaan, een soort plexiglas, is namelijk gevoelig voor krassen en brandbare materialen en kan bij bij langdurig gebruik dof worden.