Schoonmakers protesteren tegen pensioenakkoord

In Groningen en in Maastricht legden maandag zo’n honderd schoonmakers voor 24 uur het werk neer. Vakbond FNV wil met de staking protesteren tegen het pensioenakkoord dat minister Henk Kamp onlangs met de vakcentrales en de werkgeversorganisaties sloot.

Behalve de stakingsaankondiging heeft de vakbond ook een ultimatum gesteld aan de minister om zijn voorontwerp over een nieuw aow- en pensioenstelsel in te trekken. Om het ultimatum extra kracht bij te zetten worden er maandag in Groningen en Maastricht geen treinen schoongemaakt, en zullen ook de schoonmakers in de UWV-kantoren niet aan het werk gaan. Mocht Kamp de eisen voor maandag 09.00 uur niet inwilligen dan roept FNV haar leden op tot collectieve acties.

De harde woorden van de FNV hebben alles te maken met het voorontwerp waarmee de bond zich absoluut niet mee kan verenigen. Volgens vakbondsvoorzitter Van der Kolk leiden de plannen tot een grote inkomensdaling bij iedereen die vanaf 2020 op 65-jarige leeftijd met pensioen gaat en vervolgens aow ontvangt. Met name de lagere inkomens worden volgens Van der Kolk extra zwaar getroffen.