OV-chipkaart maakt reizen in Groningen duur

nieuws
foto: Rieks Oijnhausen

De OV-chipkaart is in gebruik in de concessie Groningen-Drenthe vele malen duurder dan de strippenkaart. Uit onderzoek blijkt dat de overgang het openbaar vervoer nergens zo duurt maakt als in het Noorden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden woensdag.

De Commissie Kist heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de verschillen tussen strippenkaart en OV-chipkaart. Uit een steekproef blijkt dat een enkele rit met de OV-chip meestal tussen de twintig en zeventig cent duurder is. In sommige gevallen kan het verschil zelfs oplopen tot ruim anderhalve euro.

De provincies Groningen en Drenthe en het college van B&W in de gemeente Groningen zijn samen verantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in de concessie. In de ochtendkrant laten ze weten bekend te zijn met de situatie, maar zeggen ze ook niets aan de situatie te kunnen veranderen. Dit komt omdat de kilometerprijs niet omlaag kan omdat de inkomsten uit losse Eurokaartjes dan flink zou dalen.

Als alles volgens plan verloopt dan zal de strippenkaart vanaf 3 november niet meer een wettig betaalmiddel zijn in het openbaar vervoer in Groningen.