Mollema: ‘Ik deed er alles aan om mee te zitten’

Een sprinter die de winnaar van een berg etappe wordt, twee Luxemburgse broers die tijd verliezen én een Groningse wielrenner die als 160ste over de streep komt. Zo is de zestiende etappe in de Ronde van Frankrijk samen te vatten.

De zestiende etappe voerde van Saint Paul-Trois-Châteaux over ruim 162 kilometer naar Gap. Het fenijn van de etappe zat hem in de staart met de beklimming van de Manse, een berg van de tweede categorie. De etappe werd gewonnen door de Noor Thor Hushovd. Rabobank-wielrenner Bauke Mollema werd honderdzestigste op een achterstand van ruim een kwartier.

“Vandaag (dinsdag, red.) in de snelle etappe naar Gap er alles aan gedaan om in de kopgroep mee te zitten. Tweemaal leek het te lukken, maar beide keren kwam het peloton helaas helaas”, aldus Mollema. In het algemeen klassement zakte Mollema naar de 84ste plaats. Hij heeft nu een achterstand van één uur 26 minuten en 32 seconden op de gele trui drager Voeckler, die zijn tricot op de slotklim korte tijd in gevaar zag komen na een demarrage van Alberto Contador. Uiteindelijk wist de Fransman de schade beperkt te houden, wat niet gold voor de gebroeders Schleck die een gevoelige tik kregen uitgedeeld.

Woensdag staat de zeventiende etappe op het programma. De start is in Gap en de finish is gelegd in het Italiaanse Pinerolo. Onderweg komende de renners één berg van de derde categorie tegen, twee van de tweede en één van de eerste.