Ingestorte zendmast biedt perspectief voor LOFAR

nieuws
Foto: en.wikipedia.org/wiki/User:Svenlafe

Terwijl het uitvallen van de zendmast van Hoogersmilde voor veel problemen zorgt met het ontvangen van FM-radio en Digitenne in Noord-Nederland zijn de astronomen van LOFAR maar wat blij dat de antennes in de Drentse plaats niet meer rond staan te stralen.

Door de radiostilte die ontstaan is na het instorten van de tweehonderdmeter hoge zendmast afgelopen vrijdag, kunnen sterrenkundigen met behulp van de LOFAR radiotelescoop metingen doen in een gebied dat normaal niet toegankelijk is. Normaal wordt dit gebied gestoord door de etherfrequenties van de publieke-, regionale-, en commerciële omroepen.

LOFAR is een radiotelescoop die uit zo’n zevenduizend antennes bestaat die in Noord-Nederland en in Duitsland staan opgesteld. Met de telescoop kunnen astronomen tot in de verste uithoeken van het heelal metingen verrichten. Normaal heeft de telescoop helemaal geen last van het frequentiegebied van de FM-zenders, maar heeft het wel de beperking dat er niet in het frequentiegebied van de radiozenders gemeten kan worden.