Bezuiniging kinderopvang levert niets op

nieuws
Foto: flickr.com/photos/wwworks/

Een hogere bijdrage voor de kinderopvang zal er voor zorgen dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen nog verder zal stijgen. Dat stelt hoogleraar Melinda Mills van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit het onderzoek dat de hoogleraar sociologie uitvoerde, blijkt dat het korten op de kinderopvang er voor zal zorgen dat er een verschuiving plaatsvindt van de ene kostenpost naar de andere, Want duurdere crèches leiden tot zwangerschappen op latere leeftijd, wat weer een stijging van de kostenposten rond deze zwangerschappen betekent. “De opbrengst van de bezuinigingen wordt teniet gedaan door de hoge medische kosten die samenhangen met het uitstel van het eerste kind”, aldus Mills.

Voor het onderzoek heeft Mills gekeken naar de situatie in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten en Japan. Daarbij lette ze vooral op overheidsbeleid dat er voor zorgde dat vrouwen op jongere leeftijd kinderen krijgen. Slechts één maatregel schijnt effect te hebben en dat is het aanbieden van goede zorg en betaalbare kinderopvang.

Op dit moment is de gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw een kind krijgt dertig jaar. Daarmee is ons land koploper in de wereld.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *