Visueel gehandicapten krijgen uitleg over OV-chipkaart

nieuws
Foto: flickr.com/people/alex53/

Visueel gehandicapten krijgen vrijdagmiddag in Haren uitleg over de OV-chipkaart. Vanaf dit najaar zal de strippenkaart geen wettig erkend betaalmiddel meer zijn in de bus, en wordt overgestapt op de chipkaart. Om daar op vooruit te lopen vindt de informatiemiddag plaats.

“Wij hebben gemerkt dat er binnen onze doelgroep veel problemen zijn met het uitchecken van de OV-chipkaart”, vertelt Hubert de Vos van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden. “Daarom hebben we het OV-bureau Groningen-Drenthe gevraagd om ons voor te lichten door middel van een informatiemiddag”. Sinds enkele maanden kan in de Groningse bussen gereisd worden met de kaart. Door middel van een plastic kaart kan er met het in- en uitchecken op saldo gereisd worden. “Dat uitchecken is voor ons vooral een probleem omdat als je uitstapt je vaak een tas in de handen hebt, andere reizigers ook willen uitstappen, en we in het gedrang op zoek moeten waar het uitcheck-paneel zich precies bevindt”.

Voor de visueel gehandicapten is er daarom het Viziris-abonnement ontwikkeld. “Dit abonnement kan gewoon op de OV-chipkaart geladen worden. Er moet ook gewoon in- en uitgecheckt worden, maar het verschil is dat er geen bedrag van je rekening wordt geschreven”, legt De Vos uit. “Er wordt namelijk jaarlijks een bedrag betaald waarmee visueel gehandicapten onbeperkt kunnen reizen”.

De informatiemiddag in Haren bestaat uit een gedeelte waarin medewerkers van het OV-bureau uitleggen hoe het nieuwe betaalsysteem werkt en ook zal er informatie worden gegeven over het Viziris-abonnement. Daarnaast kan er in de praktijk geoefend worden want een speciale OV-chipkaart bus is naar Haren gereden waar geoefend kan worden met het in- en uitchecken.