Watertoren bestaat honderd jaar

De watertoren in de Schilderswijk bestaat dit weekeinde honderd jaar. De toren ontstond na een concurrentiestrijd tussen het toen nog particuliere waterbedrijf en de gemeente.

De gemeente wilde net als de particulieren een eigen watertoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de toren het voor de kiezen. In die periode gebruikten de Duitsers de watertoren als uitkijkpost. De geallieerden beschoten de toren tijdens de bevrijding van Groningen. Dit had een groot waterballet tot gevolg.

Wat de toren tegenwoordig zo bijzonder maakt is dat het nog steeds in gebruik is als een reserve-reservoir. Dit weekend wordt het honderdjarig bestaan groots gevierd met het ‘Watertorenfestival’. Het festival wordt georganiseerd door de Manifestatie Schilderswijk. Er worden exposities gehouden in de watertoren, De stadsdichter komt dichten en een medewerker van het waterbedrijf vertelt het één en ander over de toren. Ook mogen kinderen een kijkje komen nemen.

Deel dit artikel: