Reparatie zeilschip Ecolution gestart

Een scheepswerf aan het Groningse Reitdiep is woensdag begonnen met de reparatie van het zeilschip Ecolution. Het schip, dat in eigendom is van Wubbo Ockels, wordt dan uit elkaar gehaald en alle apparatuur wordt nagekeken en gerepareerd.

De Ecolotion liep in de nacht van 30 november op 1 december 2010 grote schade op. Onbekenden hadden het schip bij een werf aan de Friesestraatweg tot zinken gebracht. Ondanks de bonus van vijfduizend euro die Ockels beschikbaar stelde voor de gouden tip, zijn de daders nog steeds niet gevonden. De schade die zij hebben aangericht bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro. Het was eerst maar de vraag of het schip gerepareerd kon worden. Ockels en een verzekeringsmaatschappij zijn het uiteindelijk eens geworden over het financiële plaatje rondom de reparatie en voortzetting van het project.

Het schip heeft speciale apparatuur aan boord, waardoor het compleet duurzaam is. De propellers wekken bijvoorbeeld hun eigen energie op. De voormalig astronaut heeft de bouw en de verzekering kunnen financieren met behulp van twee sponsors. Toen het schip tot zinken werd gebracht was het nog niet helemaal af. De werf verwacht deze zomer klaar te zijn met de reparatiewerkzaamheden.