Schoorsteen SuikerUnie neergehaald

nieuws
Foto: 112groningen.nl

De stad Groningen is sinds zondagochtend een herkenningspunt armer. Rond 08.40 uur werd met behulp van springstoffen de bijna honderd meter hoge schoorsteen van de voormalige Suikerfabriek neergehaald.

De schoorsteen zou in eerste instantie om 08.15 uur geveld worden. Ondanks de sirene die afging, en de vele toeschouwers die samen aftelden, bleef ontsteking van de springstoffen uit. Er was een storing in de bedrading. Dit kon verholpen worden zodat een half uur later de toren alsnog neergehaald kon worden. De toren viel volgens planning in westelijke richting omdat dit het meest veilig was.

Vanwege de sloop van de schoorsteen was een deel van de westelijke ringweg zondagochtend afgesloten. Tussen het Hoendiep en de aansluiting met de Leonard Springerlaan was geen autoverkeer mogelijk.

Het neerhalen van de schoorsteen is overigens één van de laatste wapenfeiten van de totale ontmanteling van de Suiker Unie fabriek. Wat rest zijn nog de silo’s die later dit voorjaar gesloopt zullen worden. De oude schoorsteen, de entrepot en de oude werkplaats zullen blijven staan omdat deze gebouwen tot het industrieel erfgoed behoren.

Bij de sloop waren veel Stadjers aanwezig. Youtube.com/user/mscRailRunner maakte de volgende beelden en plaatste deze op YouTube: