Stad loopt nog niet warm voor verkeersbord ProRail

nieuws
Foto: Onthulling verkeersbord in 2009 - ProRail

De gemeente Groningen lijkt vooralsnog niet warm te lopen voor de speciale verkeersborden van spoorbeheerder ProRail om spoorwegovergangen veiliger te maken. Andere gemeenten lopen wel warm voor de actie.

De waarschuwingsborden hebben het uiterlijk van een plaatsnaambord waar in grote letters de tekst ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’ op afgebeeld staat. “In korte tijd hebben zeker vijftig gemeenten in de provincies Groningen, Fryslân, Overijssel en Gelderland borden bij ons besteld”, vertelt woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail.

“Vooralsnog hebben wij geen borden besteld”, zegt woordvoerder Gilbert Sewnandan van de dienst RO/EZ. “Dit betekent niet dat we dit in de toekomst ook niet gaan doen. We moeten dit nog gaan bekijken en hier nog een beslissing over nemen”, aldus Sewnandan.

Die opstelling lijkt vreemd omdat het feitelijke begin van de actie in Groningen begon. In de zomer van 2009 werden bij de spoorwegovergang bij de Paterswoldseweg borden geplaatst. “Deze borden waren ontworpen door leerlingen van een school uit Adorp en bleven een maand staan”, legt Schaafsma uit. “Het uiterlijk van het bord is nadien fors verandert, alleen de tekst is hetzelfde gebleven”.

De speciale verkeersborden vormen een onderdeel van een bredere aanpak van de spoorwegveiligheid. De spoorbeheerder is hier mee actief omdat er nog steeds teveel ongevallen op overwegen plaatsvinden.

Deel dit artikel: