Mogelijke fusie Muziekschool en Kunstencentrum

nieuws

Deze zomer moet duidelijk worden of de Stedelijke Muziekschool en de Kunstencentrumgroep fuseren. De gemeente verwacht dat een fusie een jaarlijkse bezuiniging van 210.000 euro oplevert.

Beide instellingen hebben bij het stadsbestuur een plan ingediend dat ze komenden maanden willen uitwerken. Als de plannen doorgaan zullen Kunstencentrum en Muziekschool per 1 januari 2012 langzaam samengevoegd worden tot een Centrum voor de Kunsten Groningen. Belangrijk onderdeel van het plan is een gezamenlijke huisvesting, die voorlopig echter alleen betrokken zal worden door het Kunstencentrum. De instelling staat te trappelen om een nieuwe ruimte en had al vergevorderde plannen voor nieuwbouw. Op termijn zal ook de Muziekschool verhuizen. Een locatie waar beide instellingen naar kijken is de voormalige zakkenfabriek aan het Eemskanaal.

Een complicerende factor voor de fusie is dat het Kunstencentrum een zelfstandige stichting is, terwijl de Muziekschool nu nog onderdeel is van de gemeente. Onderzoek moet nog uitwijzen wat de gevolgen zijn voor het personeel van de Muziekschool mocht die verzelfstandigd worden. Beide partijen hebben overigens als absolute voorwaarde voor de fusie gesteld dat er de komende vier jaar geen wezenlijke bezuinigingen plaatsvinden op de budgetten van de instellingen.