Groningen neemt afscheid van oud-burgemeester Buiter

nieuws
Foto: Oud-burgemeester Harm Buiter - gemeente.groningen.nl

Groningen neemt maandag afscheid van oud-burgemeester Harm Geert Buiter. Buiter was tussen 1971 en 1985 burgervader van de gemeente Groningen. Afgelopen dinsdag overleed hij. Buiter werd 89 jaar.

Harm Buiter werd geboren in het Twentse Langeveen op 8 januari 1922. Hij groeit echter op in Amsterdam, waar hij in de veertiger jaren een economische studie zal gaan volgen. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. In 1943 weigert Buiter de loyaliteitsverklaring te ondertekenen waardoor Arbeitseinsatz dreigt. De dan nog jonge student duikt samen met zijn broer Jan onder. Jan in Almelo en hij in Fryslân.

Zijn broer Jan richt in Almelo het Blok-netwerk op waarmee Joden en onderduikers worden geholpen. Als Jan na verraad wordt opgepakt komt Harm naar Almelo om het netwerk voort te zetten. “Hij was de man van de grote lijn, van de contacten en van de verbindingen”, laat amateurhistoricus Coen Cornelissen aan de Twentsche Courant Tubantia weten.

Harm Buiter overleeft de oorlog en wordt eind veertiger jaren actief in de vakbeweging en zal het uiteindelijk schoppen tot secretaris-generaal van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. In 1971 wordt hij burgemeester van Groningen, waarmee hij Jan Berger opvolgde die vond dat zijn positie onhoudbaar was geworden nadat hij uit de PvdA was getreden. Moeilijke jaren stonden voor de deur want Buiter was in Stad een grote onbekende en moest daarbij het eerste linkse college van Nederland leiden. Een jong college ook. Want samen was men nog geen honderd jaar oud.

Toch vervulde hij zijn functie met verve, want toen Buiter in 1985 met pensioen ging herinnerde de stad hem als de burgemeester die het PTT-hoofdkantoor naar de stad had gehaald, waardoor er veel werkgelegenheid bij kwam. “Hij was mijn politiek vader”, laat Jacques Wallage weten, die onder Buiter wethouder was. “Hij was een goede en warme burgemeester die op een eerlijke manier partijen bij elkaar bracht”. Huidig burgemeester Peter Rehwinkel sluit zich daar bij aan. “Hij was een bindend figuur. Hij is een voorbeeld geweest voor latere burgemeesters in Groningen. Ook voor mij”, aldus Rehwinkel.

Harm Geert Buiter wordt maandag in besloten kring gecremeerd. Stadjers die het condoleanceregister in het Stadhuis nog willen tekenen, hebben hier maandag nog gelegenheid toe. De deuren zullen van 10.00 tot 13.00 uur geopend zijn.