‘Afbranden school was niet te voorkomen’

Het volledig afbranden van het schoolgebouw van De Hoeksteen en De Vlint in Gravenburg was niet te voorkomen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de brandweer heeft gedaan naar de aangestoken brand in oktober 2010. De constructie van de gevel in combinatie met de harde wind maakte de brandweer machteloos.

Belangrijke conclusie van het onderzoek is dat er in de huidige regelgeving op het gebied van brandveiligheid geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van brandstichting aan de buitenkant van het gebouw. De school voldeed daardoor aan alle eisen, maar was toch kwetsbaar. De brand had namelijk vrij spel in een ruimte tussen de bekleding en de rest van het gebouw, zonder dat de brandweer er bij kon komen. Geholpen door de harde wind kon de vuurzee zich langzaam naar binnen werken.

De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken met de architect en hebben tot aanpassing van het nieuwe ontwerp geleid. Zo wordt er bijvoorbeeld meer metaal in de gevelconstructie verwerkt. De daders van de brand zijn tot op heden niet gevonden.