LIVEBLOG: D66 wint gemeenteraadsverkiezingen (gesloten)

nieuws

Welke partij wordt de winnaar? Hoeveel zetels krijgt iedere partij? En hoe hoog zijn de opkomstcijfers? Groningen staat woensdag in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. In dit live-blog de laatste stand van zaken.

07.19
Verslaggever Daniël Huizenga was gisteravond bij de verkiezingsavond in Forum Images en maakte de volgende reportage:

00.51
UITSLAG GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN:

Zetels: Aantal zetels winst/verlies:
PvdA 6 -3
VVD 3 -3
GroenLinks 4 -1
Stadspartij 3 -2
SP 6 +2
D66 9 +5
CDA 3 +1
ChristenUnie 2 0
Student en Stad 2 +1
Partij voor de Dieren 1 0

00.49
In Forum Images maakt men zich op voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen:

00.18
Alle stemmen zijn nu geteld. De voorlopige uitslag wordt rond 00.45 uur verwacht. De definitieve uitslag volgt aanstaande vrijdag.

00.12
74,1% Van de mensen in Haren vindt het niet een goed idee om bij Groningen aan te sluiten. 25,9% Is het er wel mee eens. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een burgerraadpleging die in de gemeente gehouden is in verband met de aanstaande herindeling bij Groningen of Tynaarlo.

00.11
“Dit is een historische nederlaag”, zegt Joost van Keulen van de VVD. De partij staat in de peilingen nu op vier zetels. “Ik hoop dat het er vier worden. Dit is echt een dieptepunt, en ik ben erg teleurgesteld.” Van Keulen wijt de slechte resultaten niet aan een slecht gevoerde campagne.

23.59
Inmiddels zijn de resultaten van 76 stembureaus binnen. Een overzicht van de voorlopige resultaten:

Winst/verlies Zetels
PvdA -6% 6
VVD -5,4% 4
GroenLinks -2,9% 4
SP +4,9% 6
D66 +11,9% 9
Student en Stad 0,5% 2
CDA -0,7% 2
ChristenUnie +0,4% 2
Partij voor de Dieren +0,2% 1
Piratenpartij +1,4% 0

23.51
Behalve de VVD en PvdA verliest ook de Stadspartij. Armut Sijbolts is fractievoorzitter van de partij. Hij is erg teleurgesteld: “Dit verlies hadden we niet verwacht. We zullen ons de komende jaren weer opnieuw moeten uitvinden als Stadspartij”.

23.49
Het is een nek-aan-nek race tussen de SP en D66. Wie wordt de grootste? Na het tellen van vijftig stembureaus is het verschil twee procent in het voordeel van D66.

23.44
“Het zal ontzettend wennen zijn dat we niet de grootste partij zijn in de stad”, zegt Erica van Lente van de PvdA. “De klap is nog niet echt binnengekomen, maar als de definitieve uitslag er is dan zal deze hard aankomen.” :

23.32
De Piratenpartij maakt kans op een zetel in de gemeenteraad. Bij ieder stembureau dat tot nu toe de resultaten gepubliceerd heeft, komt de partij op ongeveer één zetel.

23.17
De resultaten van vijftig stembureaus zijn nu binnen. De belangrijkste, voorlopige, resultaten op een rijtje:

Winst/verlies Zetels
PvdA -5% 7
VVD -5,2% 4
GroenLinks -2,1% 4
Stadspartij -3,9% 4
SP +5,7% 7
D66 +10,6% 8

23.15
De ChristenUnie heeft goede hoop dat het drie zetels gaat pakken. “We staan overal op winst”, zegt Inge Jongman van de ChristenUnie. “Acht jaar geleden waren we al dichtbij die derde zetel, vier jaar geleden ging het iets minder. Maar ik heb nu erg goede hoop”:

23.02
Twintig procent van de stemmen is inmiddels geteld. D66 is de grote winnaar. PvdA en VVD verliezen fors. Ook de Stadspartij verliest. Dat verlies is opmerkelijk omdat landelijk de lokale partijen het erg goed doen.

22.56
OOG TV komt met een extra televisie-uitzending om 23.00 uur live vanuit Forum Images.

22.51
Mattias Gijsbertsen van GroenLinks is tevreden met de eerste resultaten. “Als we hetzelfde resultaat behalen als vier jaar geleden, of we verliezen licht, dan zie ik dat als een grote overwinning voor onze partij. Zeker als ik kijk naar de dramatisch verlopen Tweede Kamer-verkiezing die voor ons erg slecht heeft uitgepakt:

22.45
In de Badstratenbuurt is men ook klaar met stemmen. D66 is daar met 26,7% van de stemmen de grote winnaar. De VVD, die van veertien naar zeven gaat, en GroenLinks van vijftien naar tien, zijn de grote verliezers.

22.34
In Forum Images komen langzaam aan meer resultaten binnen van stembureaus. Daaruit blijkt dat D66 en SP winnen en PvdA en VVD fors verliezen.

22.28
Fractievoorzitter Anne Kuik van het CDA laat weten geen wethouderschap te ambiëren als de partij in het college terecht komt. De partij lijkt in de eerste prognoses een zetel te winnen …

22.25
In Forum Images loopt de spanning op. “Raadsleden van partijen als D66 en Student en Stad lopen met een grote grijns op hun gezicht rond”, meldt een verslaggever. “Bij de VVD en PvdA zijn ze duidelijk minder blij.”

Foto: Lesley Pietens
Foto: Lesley Pietens

22.22
In buurgemeente Zuidhorn is men klaar met tellen. In de gemeente is D66 de grote winnaar. De partij kreeg 11,1% van de stemmen tegenover 7,4 in 2010. Ook het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks wonnen. Grote verliezers zijn de PvdA en de VVD.

22.16
Het eerste stembureau in de stad dat de resultaten heeft doorgegeven is de Gabriëlflat in Hoogkerk. Daar blijkt dat de Stadspartij, de SP en D66 de grote winnaars zijn. De VVD heeft fors verloren en verliest 5%. Het opkomstpercentage ligt op het stembureau met zestig procent erg hoog.

22.11
In het Poortershoes aan de Oosterweg wordt ondertussen druk geteld:

22.06
Spannend is het vanavond ook in de gemeente Haren. Behalve stemmen voor de gemeenteraad vindt er ook een referendum plaats waarbij de inwoners zich mogen uitspreken bij welke gemeente ze worden samengevoegd: bij Groningen of bij Tynaarlo.

21.54
Vlieland is de eerste gemeente die klaar is met het tellen van de stemmen. Op het Waddeneiland blijft de VVD met vier zetels de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen was het Gelderse Rozendaal de gemeente die als eerste de resultaten kon presenteren.

21.39
Fractievoorzitter Roeland van der Schaaf van de PvdA heeft de resultaten van de eerste exit poll ook gezien en is teleurgesteld:

21.35
In de grote zaal van Forum Images is het druk en gezellig.

Uitslagenavond in Groninger Forum, foto Lesley Pietens
Uitslagenavond in Groninger Forum, foto Lesley Pietens

21.32
Fractievoorzitter Jetze Luhoff van D66 is verrast naar aanleiding van de eerste exit poll:

21.30
OOG TV zendt vanavond live flitsen uit vanuit Forum Images met daarin de laatste stand van zaken rondom de verkiezingen. Behalve om 21.30 uur zijn deze flitsen ook om 22.30 en 23.30 uur te zien.

21.14
De eerste exit poll is zojuist bekendgemaakt. Het gaat om een poll onder 1509 stemgerechtigden op drie stembureaus.

2010 2014
PvdA 9 5
D66 4 10
VVD 6 3
Student en Stad 1 2

De Stadspartij gaat van vijf naar drie zetels. De SP krijgt één zetel erbij en gaat naar vijf, net als het CDA die van twee naar drie gaat. GroenLinks en de ChristenUnie blijven onveranderd.

21.05
Uit een landelijke prognose van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat de lokale partijen, D66 en de SP de grote winnaars van de verkiezingen zijn. PvdA, CDA en VVD verliezen. Het landelijke opkomstpercentage zou rond de 53% liggen.

21.00
De stembussen zijn gesloten. In de stemlokalen begint nu het tellen van de uitgebrachte stemmen. De eerste resultaten worden binnen afzienbare tijd verwacht.

20.52
In Forum Images aan het Hereplein loopt het ondertussen langzaam vol. In het Forum vindt vanavond de uitslagenavond plaats.

20.43
OOG Radio zendt vanavond live vanuit Forum Images de verkiezingsavond uit. Het radioprogramma is te volgen in de ether op FM 106.6, via de kabel op 105.5 en via de live-stream op deze website.

20.25
Uit de opkomstcijfers van 20.00 uur blijkt dat inmiddels 51,8% van de Stadjers hun stemmen hebben uitgebracht. Het percentage ligt lager dan vier jaar geleden toen het percentage rond dit tijdstip op 54,2% lag.

19.31
Het opkomstpercentage lag rond 19.00 uur op 46,2%. Dat is lager dan vier jaar geleden toen het percentage op 4,9% lag.

19.01
Voormalig fractievoorzitter Robert Prummel van de Stadspartij heeft bij de verkiezingen op Jan Evenhuis van de VVD gestemd. Dat heeft Prummel in een SMS-bericht laten weten. Prummel stapte in de herfst van 2013 op toen hij door zijn eigen leden was weggestemd.

16.40
Om 16.30 was de tussentijdse opkomst 31,1%. Vier jaar geleden was dat iets meer: 33,6%. Het gaat om een peiling bij 18 van de 135 stembureaus.

16.12
De NOS meldt dat landelijk gezien het opkomstpercentage tot nu toe vergelijkbaar is met vier jaar geleden. Mocht in Groningen op dezelfde manier ‘doorgestemd’ worden zoals dat nu gebeurt, komt de stad op een opkomstpercentage van ruim vijftig procent.

14.10
Er is opnieuw gemeten hoeveel kiezers de gang al naar de stembus hebben gemaakt. Om 14.00 uur was dat 21,7%. Vier jaar geleden was dat iets meer: 23,4%. Het gaat om een peiling bij 18 van de 135 stembureaus.

11.30
De tussentijdse opkomst om 11.30 uur is 12,8%. Dat is iets lager dan bij de verkiezingen van 2010. Toen had om 11.30 uur 13,3% van de kiezers de gang naar het stembureau gemaakt.

09.19
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 lag het opkomstpercentage op 54,2%. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de opkomstpercentages vandaag waarschijnlijk lager zullen zijn. Onderzoeksbureau Ipsos schat dat 43% van de stemgerechtigden naar het stembureau zal gaan.

09.11
Bij de eerste tussentijdse opkomst om 08.45 uur blijkt dat inmiddels 3,7% van de stemgerechtigden in de stad gestemd heeft. Dat laat de gemeente weten. Dat is iets lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Toen had om 08.45 uur 3,9% van de kiezers de gang naar het stembureau gemaakt.

stembureau Kevin van der LaanKevin van der Laan stuurde ons deze foto van het stemlokaal in BSV Corpus den Hoorn aan de Semmelweisstraat.

07.30
De stemlokalen in de stad zijn geopend. Tot vanavond 21.00 uur is het mogelijk om uw stem uit te brengen.

06.55
De huidige samenstelling van de gemeenteraad is als volgt:

PvdA 9
VVD 6
GroenLinks 5
Stadspartij 5
SP 4
D66 4
CDA 2
ChristenUnie 2
Student en Stad 1
Partij voor de Dieren 1
39

06.19
Eén van de bijzondere locaties waar woensdag gestemd kan worden is het Hoofdstation.

06.14
De gemeente laat weten dat stemmen vandaag alleen mogelijk is als een stemgerechtigde zijn stempas én identiteitskaart kan tonen.