Unieke recepten bij het WK snertkoken

In de keuken van het Alfa College Kluiverboom werd woensdag gestreden om de titels voor beste snertkoker en stamppotkoker van de wereld. Dit WK werd voor de 30ste keer georganiseerd door de stichting Oud Hollandse gerechten Groningen.

Enkele tientallen deelnemers, tussen de 10 en 80 jaar, deden mee; ieder met een eigen unieke recept en bereidingswijze. Van vegetarische snert tot een snert die volledig buiten op een vuurtje is klaar gemaakt, alle varianten komen hier voorbij.

De jury, die onder andere bestaat uit oud-winnaars en deelnemers bepaalden wie er uiteindelijk met de zilveren opscheplepel vandoor ging. Voor de snert was het dit jaar ‘freelance kok’ Margreet Endendijk uit Stad die er met de zilveren ‘snertslaif’ vandoor ging. De zilveren opscheplepel voor de beste stamppot ging naar Sankrit Kulmanochawong uit Amsterdam.

Winnares Margreet Endendijk kookte de beste snert – Foto: Rieks Oijnhausen