Stad viert Roze Zaterdag: Grote Markt loopt vol voor Willeke Alberti (foto’s)

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Groningen stond zaterdag in het teken van Roze Zaterdag. Op deze pagina laten we je zien hoe deze dag gevierd werd.

Het is de derde keer dat de feestdag in Groningen werd gehouden. Eerder gebeurde dit in 1985 en in 2011. In de stad waren er zaterdag allerlei activiteiten. Het programma begon zaterdagochtend met een traditionele kerkdienst in de Der Aakerk waarbij zowel religieuze als niet-religieuze mensen aanwezig waren. Doel van deze dienst was een viering waarbij je kunt laten zien dat je kan zijn wie je wilt zijn. De rest van de dag kon in de kerk de liefde verklaard worden, romantisch, vriendschappelijk, in het bijzijn van trouwambtenaren.

Tekst gaat verder onder de foto’s:

Willeke Alberti
Om 11.30 uur begon op de Ossenmarkt een pride waarbij een stoet mensen en wagens een route aflegde van ruim 3 kilometer die via de Westersingel, Munnekeholm, Grote Markt uiteindelijk weer op de Ossenmarkt eindigde. Een nieuwsfotograaf beschrijft dat het bij deze optocht gezellig druk was. Bij de pride liepen diverse Groningse politici mee. Op de Grote Markt begon om 13.30 uur het hoofdprogramma met onder andere optredens van Sophie Straat en de Belgische songfestivaldeelnemer Gustaph. Hoogtepunt was het optreden om 18.00 uur van Willeke Alberti. Rond dat tijdstip stroomde de Grote Markt helemaal vol. Alberti zong verschillende klassiekers als Ome Jan en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder.

Zwanestraat
Vanaf 16.30 uur vonden er ook activiteiten plaats in de Zwanestraat. Daar traden onder andere Nobody Knows en Diva Mayday op. Een fotograaf liet weten dat het in deze straat ook erg druk en gezellig is.