Kunstproject rond 140 jaar Noorderstation

nieuws
Noorderstation. Foto: Het Utrechts Archief - , https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91805465

Het was op 15 juni precies 140 jaar geleden dat de spoorlijn Groningen – Delfzijl werd geopend. Dat is voor de Werkgroep Noorderstation reden voor een kunstproject.

Op 15 juni 1884 verrees aan het einde van wat toen nog de Verlengde Nieuwe Ebbingestraat heette, een halteplaats voor deze nieuwe spoorlijn. Een jaar later kreeg de straat, op verzoek van de gemeenteraad, een andere naam. Dat werd ‘Noorderstationsstraat’. In 1973 werd de spoorlijn verhoogd; het oude Noorderstation werd afgebroken en vervangen door, wat nu officieel heet, station Groningen-Noord.

De Werkgroep Noorderstation en de Buurtvereniging willen het 140-jarig bestaan van de spoorlijn en de halteplaats niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom opent burgemeester Koen Schuiling op 26 juli het kunstproject Noorderstation-historie. Meer over dit project wordt binnenkort bekendgemaakt.