Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

nieuws
Foto via Waterschap Noorderzijlvest

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange fietstocht van Breda naar Groningen. Daarmee haalden de deelnemers gezamenlijk 113.982 euro op voor voor Wetlands International, het goede doel achter de fietstocht.

Vrijdagavond werden de deelnemers welkom geheten aan de finish: het kantoor van Waterschap Noorderzijlvest aan de Stedumermaar in Stad. Dijkgraaf Roeland van der Schaaf en gedeputeerde Johan Hamster heetten de fietsers daar welkom na de monstertocht. Samen met de organisatie van de Climate Classic overhandigden zij een symbolische cheque aan de programmadirecteur Femke Tonneijck van Wetlands International. van Wetlands International. Daarna kregen de deelnemers hun medailles.

De route, die liep van Breda naar De Bilt, Zwolle en Groningen, loopt langs de toekomstige kustlijn van Nederland als de zeespiegel te ver doorstijgt. De fietstocht laat daarmee zien wat er gebeurt als we de gevolgen van klimaatverandering niet aanpakken. Het opgehaalde geld gaat daarom naar Wetlands International, Deze organisatie zet zich in voor de bescherming en het herstel van wetlands, oftewel natte landschappen. Als ze goed onderhouden worden, kunnen dit soort gebieden grote hoeveelheden CO₂ opslaan.