Toentje zoekt steun om vers en gezond eten naar Voedselbanken te krijgen

nieuws
nederland, groningen, 25-04-2024 foto reyer boxem voedselbank groningen vlnr Jos Meijers, Gert Noordhoff, Rolf Rozema, Elly Pastoor, Gerrit Havinga. niet op de foto aanwezig Menko Oosterhuis

Er ligt steeds minder verse groente in de schappen van de Voedselbank. Een slechte zaak, vindt Stichting Toentje. Met het initiatief Boeren voor de Voedselbank zorgt de Groninger sociale onderneming nu voor meer constante stroom van vers voedsel voor Groninger Voedselbanken. Bedrijven kunnen dit steunen door middel van vouchers.

De Voedselbanken kregen tot een paar jaar terug dagelijks versproducten van supermarkten, wanneer de groenten en fruit tegen de uiterste verkoopdatum aan liepen. “Maar bij supermarkten bestaat de laatste jaren meer en meer aandacht voor het voorkomen van verspilling, onder meer door kortingsacties op producten waarvan de uiterste verkoopdatum dichtbij komt”, vertelt Elly Pastoor, voorzitter van de Voedselbank Groningen. “Verspilling voorkomen is uiteraard een nobel streven, maar dit betekent voor ons minder instroom van versproducten.”

Met het initiatief ‘Boeren voor de Voedselbank’ willen Stichting Toentje en de Voedselbank nu zorgen dat akkerbouwers gaan telen voor de Voedselbank. Bijvoorbeeld door de opbrengst van zogenaamde ‘strokenteelt’ naar de voedselbanken te sturen.  Boeren zetten bij ‘strokenteelt’ rijen met andere planten tussen de ‘doelgewassen’. Dit kunnen bijvoorbeeld groenten zijn, die uitstekend geschikt zijn voor menselijke consumptie.

En dat loont: Toentje werkt inmiddels samen met meerdere voedseltuinen en een aantal boeren uit de provincie. Eén van deze boeren teelde vorig jaar bijna 22 ton groente voor de voedselbank. “Maar dit kan vanuit het oogpunt van de boeren uiteraard niet enkel gestoeld zijn op liefdadigheid. Daarom zijn wij op zoek naar een kostendekkende constructie”, zegt directeur Carlo Ezinga van de Rabobank, die het initiatief steunt. Daarom is de zogenaamde ‘Voedselvoucher’ ontwikkeld. Hiermee adopteren bedrijven een stukje landbouwgrond, waarop de boer groenten en aardappelen verbouwt voor de Voedselbank. De bank, Toentje en de Voedselbank hopen dat meer Groninger ondernemers een voucher kopen. Dat kan via de website van Toentje.