Tijdcapsule teruggeplaatst onder windroos op Grote Markt

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

De tijdcapsule op de Grote Markt, waarvoor in 1995 werd bepaald dat deze duizend jaar onder het plaveisel van het marktplein moest blijven liggen, ligt weer onder de grond.

Na een toespraak van wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) liet Wouter Dijk (de initiatiefnemer achter de tijdcapsule), samen met een zoon en een kleinzoon, de capsule afdalen naar de plek waar hij hoort: twee meter onder de grond. De capsule werd eind november 2022 onder de windroos vandaan gehaald, in verband met de verbouwing van de Grote Markt. Nu het plein zo goed als klaar is, kon ook de tijdscapsule worden teruggeplaatst.

Nadat de capsule in de grond zat is er een deksteen boven de capsule aangebracht. Het is dezelfde steen als die in 1995 werd aangebracht als deksteen. Het gaat om een ontwerp van Joachim Koops. Op de steen staat de tekst: ‘5 mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder’. De steen is de afgelopen periode gerestaureerd waardoor weer net zo glimt als in 1995. Het enige verschil is dat het ontwerp van de voorstelling op de steen verbeterd is.

Kunstenaar Wouter Dijk kwam in 1995 met het idee voor de tijdcapsule, ter gelegenheid van de vijftigjarige herdenking van de bevrijding van Nederland. In de tijdcapsule zitten microfilms met boodschappen van Stadjers aan hun toekomstige stadsgenoten.

De windroos heeft wel een andere plek gekregen tijdens de verbouwing. Die ligt nu aan de de oostkant van de Grote Markt, middenin de nieuwe bomengroep die op het marktplein is aangelegd. De windroos is ook veranderd, want het is nu een zitelement op het marktplein.

De gemeente Groningen plaatste woensdagmiddag een filmpje van de terugplaatsing op Instagram: